Celebrate the little things

Celebrate the little things

Bewust van de prettige dingen in je leven

Volgens een Boeddhistisch spreekwoord ligt de basis van geluk bij:
‘Willen wat je hebt. Niet willen wat je niet hebt’.

Evolutionair gezien is ons brein gericht op het goed onthouden van negatieve ervaringen, zodat we ze kunnen vermijden. Onze aandacht gaat als vanzelf naar die dingen die nog niet ‘OK’ zijn: verlangen we naar wat we niet hebben of verzetten wij ons tegen wat we wel hebben, met gevoelens van stress en onvrede tot gevolg. De prettige, alledaagse dingen worden vaak over het hoofd gezien.
 
Bewuste open aandacht kan deze automatische neigingen helder maken. Je kan je aandacht sturen en met een frisse blik waarnemen wat er wél is op dat moment. Je open stellen voor die kleine, prettige alledaagse dingen: de warmte van de zon op je huid, een knuffel van je kind of partner, de vogels die scharrelen in de tuin, je lijf in beweging tijdens het wandelen of fietsen, het stromende water uit de kraan…
 
Je kan jezelf dan ook afvragen: zijn dit wel de kleine dingen van het leven, of is dit het leven?
 

Stilzitten in contact met de natuur

In de zomerperiode zijn we vaker buiten: in de tuin, op het strand of op een terras. En wat doe je dan? Praten, lezen, luieren of op je smartphone spelletjes doen? Allemaal fijne dingen die we graag doen in onze vrije tijd. Overweeg ook eens de volgende mogelijkheid: Trek je de komende weken tenminste één ochtend of middag alleen terug in de natuur (dat kan ook een stadspark zijn).
 
Ga zitten, bijvoorbeeld in het gras of tegen een boom. Kijk en neem de tijd.
 
Wat zie je allemaal om je heen? Zoom in, zoom uit. Volg de insecten, vogels en andere dieren. Bekijk met een frisse nieuwsgierige blik het gras, de struiken, bloemen en bomen. Wat valt je op? Welke kleuren, vormen, lijnen, beweging neem je waar? Welke lessen kan je leren van de natuur? Je hoeft het niet te bedenken. Door echt de tijd te nemen, in contact met jezelf en de natuur, kan je op eens iets beseffen. Bijvoorbeeld, dat de natuur gewoon gebeurt en zijn gang gaat.
 
Ik wens je mooie zomermaanden toe. In contact met jezelf, de natuur en je geliefden.

Harte groet,
Francien