De smartlappen in ons hoofd

De smartlappen in ons hoofd

Altijd weer hetzelfde liedje....

Ik voel me zo verdomd alleen - Danny de Munk
Is dit alles? - Doe Maar
Je loog tegen mij - Drukwerk
Laat me - Ramses Shaffy
Laat Me Alleen - Rita Hovink
Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn - Gordon

Naast pop, Rock, Dance en klassieke muziek blijven smartlappen een populair muziekgenre in Nederland. En waarom? Omdat het zo herkenbaar is! Omdat het zo fijn is even toe te geven aan de gevoelens van verdriet, eenzaamheid, weemoed en verlangen. Ze heten niet voor niks ook 'Levensliederen'.

Muziek kan ons op een diepere laag raken dan veel andere dingen in ons leven. Het laat ons gevoelens voelen die onder de oppervlakte sluimeren en kan ons helpen om deze gevoelens weer te doorleven en te verwerken. Voor sommige mensen zijn deze liedjes bijna van levensbelang, al wordt er ook wel op neer gekeken.

En soms hebben we ook smartlappen in ons hoofd zitten, met titels als 'Ik red het niet' of 'Ik ben niet goed genoeg' of 'Er moet iets mis zijn met me' of Ik voldoe niet aan de verwachting'. Gedachten die losbarsten in je hoofd zodra het even tegenzit, je niet lekker in je vel zit of je het even niet meer weet. Telkens weer hetzelfde liedje... Gedachten die je stemming in mineur kunnen brengen, die je kunnen blokkeren of juist opjagen en kunnen voorkomen dat je voluit leeft. In de mindfulnesstraining ook wel 'Negatieve automatische gedachten' genoemd.

Misschien kan je de eerstvolgende keer dat zo'n gedachte weer van zich laat horen en je stemming en zelfvertrouwen naar beneden haalt, de gedachte als een smartlap herkennen en uit volle borst zingen! Wees creatief met uithalen en de snik tussen de woorden in. En voordat je het weet krijgt hetzelfde liedje toch een andere kleur en heb je ook nog een goede tijd gehad.

Tijdens de Mindfulness Verdiepingstraining werken we ook met muzieknummers, die beter dan geschreven teksten duidelijk kunnen maken waar het om gaat en steunend kunnen zijn in ons leerproces en zelf-acceptatieproces.

Kijk in de agenda voor de eerstvolgende Mindfulness Verdiepingstraining.

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden dit. Kijk op zorgwijzer.nl