8-weekse mindfulnesstrainingen (MBSR) in Amersfoort

De 8-weekse MBSR-training (= Mindfulness-Based Stress Reduction) leert je anders omgaan met de wisselvalligheden van het leven en de drukte van alledag en een betere balans te vinden tussen ‘doen en je best doen’ en ‘ontspanning en gewoon mogen zijn’. Mindfulness kan leiden tot afname van piekeren, vermoeidheid en stress- en (chronische) pijnklachten en kan je innerlijke rust, concentratie en plezier in het leven vergroten. Deze training heeft een vaste opbouw, waarvan de positieve effecten in vele onderzoeken zijn aangetoond.

Mindful Life verzorgt meerdere 8-weekse mindfulness (MBSR) trainingen per jaar, in de binnenstad van Amersfoort en bij organisaties (zie: Mindfulness op het Werk). Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum.

Voor wie?

Mindfulness kan iederéén helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te verbeteren. Redenen die deelnemers noemen om de mindfulnesstraining te doen, zijn o.a.:

 • vaak het gevoel hebben geleefd te worden door de waan van de dag
 • vaak het gevoel hebben zichzelf voorbij te rennen en moeite hebben om te ontspannen
 • last hebben van gepieker, spanning, stress, onrust of pijnklachten
 • meer in contact met zichzelf willen komen en daardoor beter voor zichzelf kunnen zorgen
 • betere balans willen tussen in- en ontspanning, tussen presteren en opladen
 • behoefte hebben aan meer zelfsturing ipv zich slachtoffer voelen van de omstandigheden eo de persoonlijke neigingen
 • het leven bewuster beleven en daardoor meer lichtheid en plezier ervaren
 • willen leren om meer te genieten van het leven in het hier en nu.

Effecten van de mindfulness training

De volgende effecten zijn aangetoond (na 8 sessies en actieve deelname): 

 • effectiever omgaan met stressvolle situaties
 • afname van klachten (zoals pijn, piekeren, onrust of vermoeidheid)
 • herkennen van ondermijnende gedachten of patronen, én daar anders mee omgaan (zelfsturing)
 • beter kunnen ontspannen
 • beter kunnen concentreren
 • meer energie
 • meer oog voor de mogelijkheden en mooie dingen van het leven
 • herkennen van lichamelijke signalen en respecteren van eigen grenzen
 • betere keuzes kunnen maken.

Deze resultaten worden door vele onderzoeken ondersteund. Klik hier voor meer informatie over onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness.

Onderdelen van de mindfulness training

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk 2,5 uur en een Stiltedag (lange oefendag). Tijdens elke sessie wordt een specifiek thema behandeld, zoals bijvoorbeeld: ‘bewustzijn en de automatische piloot’, ‘omgaan met onprettige gebeurtenissen’ , ‘grenzen herkennen en respecteren’ en ‘stress herkennen en bewust beantwoorden’. Voorafgaand aan de training vindt een (telefonisch) voorgesprek plaats. In dit voorgesprek onderzoeken we samen wat mindfulness kan betekenen voor jou en of de training op dit moment in jouw leven past.

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname

Zelf aan de slag: leren door doen en ervaren

Het is een ervaringsgerichte training. Je traint je mindfulness vaardigheden door veel te oefenen, te herhalen en te reflecteren: ook thuis tussen de sessies door. Het kost tijd, aandacht en energie om het te leren. Net als met leren surfen of gitaar leren spelen… Geleidelijk aan zullen de effecten merkbaar worden.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten oefenen we met allerlei aandachtsoefeningen en wissel je ervaringen uit. Het echte oefenen doe je thuis: aan de hand van audio, een werkboek en opdrachten voor thuis en op het werk, bij voorkeur dagelijks en circa 45 minuten per dag (= circa 4,5 uur per week).

Voorbeelden van aandachtsoefeningen zijn: meditaties (zittend, liggend, bewegend), bewustwordingsopdrachten (stress signalen, de automatische piloot, gedachten, dagelijkse activiteiten ed.) en korte check-in meditaties.

Zaalindeling bij kleine groep ivm Corona-maatregelen:

Praktische informatie

Bijeenkomsten
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een Stiltedag (= extra oefendag van 5 uur), in totaal 26 contacturen.

Cursusmateriaal
Tijdens de eerste sessie ontvang je een werkboek en audio waarmee je thuis oefent.

Intakegesprek
Definitieve toelating volgt na een persoonlijk (telefonisch) intakegesprek. In dit intakegesprek onderzoeken we samen wat mindfulness kan betekenen voor jou en of de training op dit moment in jouw leven past. Of je bijvoorbeeld gedurende de training tijd kan vrijmaken om thuis te oefenen en reflecteren. Je kan ook vrijblijvend een persoonlijk kennismakingsgesprek van 30 minuten aanvragen (klik hier).

Exitgesprek
Eén maand na afloop van de training vindt een telefonisch exitgesprek plaats. Doel is te vernemen hoe het de deelnemer vergaan is en waar nodig vragen te beantwoorden of persoonlijke situaties vanuit de mindfulness mindset te bespreken.

Aantal deelnemers
De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers. De training vindt doorgang bij 5 of meer deelnemers. LET OP: in verband met Corona-maatregelen zal de groepsgrootte tijdelijk maximaal 7 deelnemers zijn. Lees meer over de Corona-maatregelen van Mindful Life - een veilige leeromgeving.

Niet goed geld terug garantie
Mindful Life biedt een niet goed geld terug garantie, na tenminste 4 bijgewoonde bijeenkomsten, actieve deelname en regelmatige thuisbeoefening. Als de deelnemer daarna niet tevreden is over de training en/of trainer, kan hij/zij geld terugkrijgen.

Locatie
De 8-weekse MBSR mindfulness trainingen vinden plaats bij Centrum Inanna, Muurhuizen 42, Amersfoort. Een rustige locatie in de historische binnenstad.

Klik hier voor meer informatie over de locatie, route en bereikbaarheid/ parkeergelegenheid.

Fysieke belasting

Mensen met lichamelijke beperkingen kunnen gewoonlijk zonder problemen mee doen. De trainingen vinden wel plaats in een ruimte op de 1e etage die met de trap te bereiken is. Overleg ook even met de trainer.

Mededeling ivm Covid-19

Mindfulness trainingen en workshops vinden plaats in kleine groepen (max. 7 deelnemers), zodat 1,5 meter ruimschoots gehandhaafd kan worden.

Individuele mindfulness sessies zijn ook mogelijk.

Zie de Corona-maatregelen van Mindful Life - een veilige leeromgeving.

Kosten en vergoedingen*

>> Particulieren: € 475,- (incl. BTW)  (tarief 2022: € 495,00)
>> ZZPers: € 475,- (een zakelijke factuur is mogelijk, incl. BTW) (tarief 2022: € 495,00)
>> Organisaties of wanneer je werkgever de training (gedeeltelijk) vergoedt: € 575,- (excl. BTW)  (tarief 2022: € 595,00)
Veel werkgevers vergoeden de 8-weekse MBSR training (gedeeltelijk).
* CRKBO BTW-vrij indien van toepassing. 

Kosten zijn inclusief:
-  8 trainingssessies à 2,5 uur en Stiltedag op locatie in Amersfoort à 5 uur
-  cursusmateriaal (werkboek en audio)
-  (telefonisch/online) intakegesprek
-  telefonisch exitgesprek (na 1,5 maand)
-  locatie, koffie en thee.

* Bij een minimum (gezins)inkomen is een reductie en betaling in termijnen bespreekbaar. Neem hiervoor contact op met Francien Post. 

Vergoedingen zorgverzekeraars

Diverse zorgverzekeraars vergoeden in aanvullende pakketten de 8-weekse mindfulnesstraining (gedeeltelijk). Hiervoor is meestal wel een verwijzing van de huisarts nodig en dient de trainer bij de beroepsvereniging VMBN erkend mindfulnesstrainer categorie 1 te zijn. Francien Post is erkend mindfulnesstrainer categorie 1 en vergoedbaar bij zorgverzekeraars (VMBN lidmaatschapnummer: 2014564).

Kijk op Zorgwijzer.nl of de 8-weekse mindfulnesstraining wordt vergoed binnen een aanvullend pakket en onder welke voorwaarden. Twijfel je? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Voorwaarden Annulering

Na het definitief worden van de aanmelding (na intakegesprek en wederzijdse instemming) geldt de volgende annuleringsregeling:

Bij annulering tot vier weken voor aanvangsdatum wordt € 35,- in rekening gebracht. Bij annulering van vier weken tot twee weken voor aanvangsdatum is dat 50% van het cursusgeld. Binnen twee weken voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk. Ziet u na aanvang van de training van verdere deelname af, dan wordt het volledige bedrag van de training in rekening gebracht. Zie ook de Algemene Voorwaarden.

MBSR mindfulness trainingen
in de binnenstad van Amersfoort

Liever een indiviudele mindfulnesstraining volgen?
Kijk dan bij:
Individuele mindfulness training & coaching

Door mindfulness meer plezier in mijn leven

Ervaringen van deelnemers...

"Ik ben milder, meer accepterend naar mezelf. Het helpt me tegen tobben en helpt me beter focussen bij waarmee ik bezig ben."

"Ik luister beter naar mezelf en naar wat ik nodig heb om goed voor mezelf te zorgen. Ik leef minder naar de verwachtingen van anderen. En ik ben de stilte gaan waarderen."

"Mindfulness pas ik nu in de dagelijks praktijk toe, dit biedt mij inderdaad meer rust. Ik kan beter dingen verdragen en geniet meer."

Nog meer ervaringen van deelnemers...

Iedereen kan mindfulness oefeningen doen. 

Ga naar de mindfulness oefeningen
en tips van Mindful Life

voor beginners en gevorderden.

Praktische details 8-weekse MBSR training:

Aantal contacturen: 26 Aantal zelfstudie-, oefenuren: 40 (ca. 5,5 uur p/wk)
Opleidingsniveau: NVT (de training is voor iedereen geschikt)

START nieuwe mindfulness groepen 

Dinsdagochtend 5 oktober
(9.30-12.00 uur)
Woensdagavond 6 oktober
(19.30-22.00 uur)