8-weekse mindfulnesstrainingen (MBSR) in Amersfoort

De 8-weekse MBSR-training (= Mindfulness-Based Stress Reduction) leert je anders omgaan met de wisselvalligheden van het leven en de drukte van alledag en een betere balans te vinden tussen ‘doen en je best doen’ en ‘ontspanning en gewoon mogen zijn’. Mindfulness kan leiden tot afname van piekeren, vermoeidheid en stress- en (chronische) pijnklachten en kan je innerlijke rust, concentratie en plezier in het leven vergroten. Deze training heeft een vaste opbouw, waarvan de positieve effecten in vele onderzoeken zijn aangetoond, ook al is er nog steeds ruimte voor meer onafhankelijk onderzoek.

Mindful Life verzorgt meerdere 8-weekse mindfulness (MBSR) trainingen per jaar, in de binnenstad van Amersfoort en bij organisaties (zie: Mindfulness op het Werk). Kijk in de agenda voor de eerstvolgende startdatum.

Voor wie?

Mindfulness training is geschikt voor iedereen die de kwaliteit van z'n leven wil verbeteren. Redenen die deelnemers noemen om de mindfulnesstraining te doen, zijn o.a.:

 • vaak het gevoel hebben 'aan te staan' en moeite hebben om te ontspannen
 • last hebben van gepieker, spanning, stress, onrust, pijnklachten of slaapproblemen
 • meer in contact met zichzelf willen komen en daardoor beter grenzen kunnen aangeven en beter voor zichzelf kunnen zorgen
 • behoefte hebben aan meer zelfsturing ipv zich slachtoffer voelen van de omstandigheden en lastige gevoelens
 • het leven bewuster beleven en daardoor meer lichtheid en plezier ervaren, in het hier en nu.

Effecten van de mindfulness training

De volgende effecten worden vaak aangetoond in onderzoeken (na 8 sessies en actieve deelname): 

 • effectiever omgaan met stressvolle situaties
 • afname van klachten (zoals pijn, piekeren, onrust of vermoeidheid)
 • herkennen van ondermijnende gedachten of patronen, én daar anders mee omgaan (zelfsturing)
 • beter kunnen ontspannen
 • beter kunnen concentreren
 • meer energie
 • meer oog voor de mogelijkheden en mooie dingen van het leven
 • herkennen van lichamelijke signalen en respecteren van eigen grenzen
 • betere keuzes kunnen maken.

Onderdelen van de mindfulness training

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk 2,5 uur en een Stiltedag (lange oefendag). Tijdens elke sessie wordt een specifiek thema behandeld, zoals bijvoorbeeld: ‘bewustzijn en de automatische piloot’, ‘omgaan met lastige gebeurtenissen’ , ‘grenzen herkennen en respecteren’, 'goed voor jezelf zorgen' en ‘stress herkennen en bewust beantwoorden’. Voorafgaand aan de training vindt een (telefonisch) voorgesprek plaats. In dit voorgesprek onderzoeken we samen wat mindfulness kan betekenen voor jou en of de training op dit moment in jouw leven past.

Zelf aan de slag: leren door doen en ervaren

Het is een ervaringsgerichte training. Je traint je mindfulness vaardigheden door veel te oefenen, te herhalen en te reflecteren: vooral thuis tussen de sessies door. Het kost tijd, aandacht en energie om het te leren. Net als met leren surfen of gitaar leren spelen… Geleidelijk aan zullen de effecten merkbaar worden.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten oefenen we met allerlei aandachtsoefeningen en wissel je ervaringen uit. Het echte oefenen doe je thuis: aan de hand van audio, een werkboek en opdrachten voor thuis en op het werk, bij voorkeur dagelijks en circa 30-45 minuten per dag (= circa 3,5 à 4,5 uur per week). De kracht zit 'm in de herhaling: hoe vaker je oefent, des te vertrouwder de oefeningen worden en des te beter je het kan toepassen in je dagelijks leven.

Voorbeelden van aandachtsoefeningen zijn: meditaties (zittend, liggend, bewegend), bewustwordingsopdrachten (stress signalen, de automatische piloot, gedachten, dankbaarheid ed.) en korte check-in meditaties.

Praktische informatie

Bijeenkomsten
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een Stiltedag (= extra oefendag van 5 uur), in totaal 26 contacturen.

Cursusmateriaal
Tijdens de eerste sessie ontvang je een werkboek en audio waarmee je thuis oefent.

Intakegesprek
Definitieve toelating volgt na een persoonlijk (telefonisch) intakegesprek. In dit intakegesprek onderzoeken we samen wat mindfulness kan betekenen voor jou en of de training op dit moment in jouw leven past. Of je bijvoorbeeld gedurende de training tijd kan vrijmaken om thuis te oefenen en reflecteren. Je kan ook vrijblijvend een persoonlijk kennismakingsgesprek van 30 minuten aanvragen (klik hier).

Telefonisch nazorggesprek
Eén maand na afloop van de training vindt een telefonisch nazorggesprek plaats. Doel is te vernemen hoe het de deelnemer vergaan is en waar nodig vragen te beantwoorden of persoonlijke situaties vanuit de mindfulness mindset te bespreken.

Aantal deelnemers
De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers. De training vindt doorgang bij 5 of meer deelnemers.

Niet goed geld terug garantie
Mindful Life biedt een niet goed geld terug garantie, na tenminste 4 bijgewoonde bijeenkomsten, actieve deelname en regelmatige thuisbeoefening. Als de deelnemer daarna niet tevreden is over de training en/of trainer, kan hij/zij geld terugkrijgen.

Locatie
De 8-weekse MBSR mindfulness trainingen vinden plaats bij Centrum Inanna, Muurhuizen 42, Amersfoort. Een rustige locatie in de historische binnenstad.

Klik hier voor meer informatie over de locatie, route en bereikbaarheid/ parkeergelegenheid.

Fysieke belasting

Mensen met lichamelijke beperkingen kunnen gewoonlijk zonder problemen mee doen. De trainingen vinden wel plaats in een ruimte op de 1e etage die met de trap te bereiken is. Overleg ook even met de trainer.

Kosten en vergoedingen*

>> Particulieren: € 495,- 
>> ZZPers: € 495,-
>> Organisaties of wanneer je werkgever de training (gedeeltelijk) vergoedt: € 595,- (excl. BTW) >> informeer bij je werkgever naar budgetten voor vitaliteit en verzuimpreventie.
* CRKBO BTW-vrij indien van toepassing. 

Kosten zijn inclusief:
-  8 trainingssessies à 2,5 uur en Stiltedag op locatie in Amersfoort à 5 uur
-  cursusmateriaal (werkboek en audio)
-  (telefonisch/online) intakegesprek
-  telefonisch nazorggesprek (na 1,5 maand)
-  locatie, koffie en thee.

* Bij een minimum (gezins)inkomen is een reductie en betaling in termijnen bespreekbaar. Aarzel niet om hiervoor contact op te nemen met Francien Post. 

Vergoedingen zorgverzekeraars

Diverse zorgverzekeraars vergoeden in aanvullende pakketten de 8-weekse mindfulnesstraining (gedeeltelijk). Hiervoor is meestal wel een verwijzing van de huisarts nodig en dient de trainer bij de beroepsvereniging VMBN erkend mindfulnesstrainer categorie 1 te zijn. Francien Post is erkend mindfulnesstrainer categorie 1 en vergoedbaar bij zorgverzekeraars (VMBN lidmaatschapnummer: 2014564).

Kijk op Zorgwijzer.nl of de 8-weekse mindfulnesstraining wordt vergoed binnen een aanvullend pakket en onder welke voorwaarden. Twijfel je? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Voorwaarden Annulering

Na het definitief worden van de aanmelding (na intakegesprek en wederzijdse instemming) geldt de volgende annuleringsregeling:

Bij annulering tot vier weken voor aanvangsdatum wordt € 35,- in rekening gebracht. Bij annulering van vier weken tot twee weken voor aanvangsdatum is dat 50% van het cursusgeld. Binnen twee weken voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk. Ziet u na aanvang van de training van verdere deelname af, dan wordt het volledige bedrag van de training in rekening gebracht. Zie ook de Algemene Voorwaarden.

MBSR mindfulness trainingen
in de binnenstad van Amersfoort

GRATIS Mindfulness tips en oefeningen

Iedereen kan mindfulness oefen. 

Ga naar de mindfulness oefeningen en tips van Mindful Life voor beginners en gevorderden.

Praktische details 8-weekse MBSR training:

Aantal contacturen: 26 Aantal zelfstudie-, oefenuren: 28 (ca. 4 uur p/wk)
Opleidingsniveau: NVT (de training is voor iedereen geschikt)

Liever een individuele mindfulnesstraining volgen?
Kijk dan bij:
Individuele mindfulness training & coaching