Mindfulness op het werk – Stressreductie & Persoonlijke Effectiviteit

Mindfulness op het werk

Mindfulness training (= aandacht training, bewust leven & werken) is bewezen effectief bij het bewuster en gezonder omgaan met werkdruk en alledaagse uitdagingen en bij het bewaren van de werk-privé balans. Reden voor veel organisaties om deze trainingen in het kader van vitaliteit en persoonlijke effectiviteit voor haar medewerkers mogelijk te maken, met meer werkplezier en minder ziekteverzuim als gevolg.

1 op de 7 werknemers heeft last van werkstress en burn-out klachten en valt langdurig uit: van gemiddeld 30 dagen bij stressklachten tot 242 dagen bij een burn-out. Dit heeft enorme impact op de medewerker zelf, maar ook op het team en de organisatie als geheel (productiviteitsverlies en onrust).

Interventie is noodzakelijk om het stressgerelateerd ziekteverzuim terug te dringen en medewerkers te ondersteunen om gezonder hun werk te doen en de werk-privé-balans te bewaren. Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) trainingen zijn bewezen effectief bij het tegengaan van ziekteverzuim door werkstress, soms met 25% minder verzuimdagen per jaar.

Positieve effecten mindfulness ook wetenschappelijk aangetoond

Meerdere (wetenschappelijke) onderzoeken tonen positieve effecten aan van mindfulness, op de individuele werknemers, teams en de organisatie als geheel*.

Deelnemers aan MBSR-trainingen werken meer zelfbewust…

  • kunnen beter omgaan met werkdruk
  • ervaren minder stress
  • werken met meer focus en aandacht
  • ervaren meer rust en overzicht in complexe situaties
  • ervaren meer voldoening en werkplezier.

Dit vergroot de duurzame inzetbaarheid en onderlinge samenwerking van de medewerkers én de kwaliteit van de dienstverlening.

Succesvolle voorbeelden:

  • Zorginstelling: daling ziekteverzuim door werkstress met 79% na 3 jaar MBSR-trainingen (2014)
  • Openbaar vervoersbedrijf: daling ziekteverzuim door werkstress met 70% na 3 jaar MBSR-trainingen (2013)
  • Maatschappelijk werkers: daling ziekteverzuim door werkstress met 25% in 1 jaar (2013-2014)

​Bronnen: Lancashire Care NHS (2014), Mental Health Foundation (2015) en Institute for Employment Studies (2015). Resultaten zijn gebaseerd op 8-weekse in-company MBSR mindfulnesstrainingen.

Lees meer over de effecten van mindfulness op werknemers en organisaties in de brochure 'Mindful Werken' van de beroepsvereniging VMBN en bij 'Mindfulness in Onderzoek & Media'.

Nederlandse overheid ondersteunt mindfulness op het werk

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent ook de toegevoegde waarde van MBSR en raadt organisaties aan om in het kader van 'duurzame inzetbaarheid' mindfulnesstrainingen in te zetten.

In oktober 2016 gaf Mindful Life een mindfulnesstraining aan Amersfoortse ondernemers. Kijk hier voor een compilatie en uitleg over wat mindfulness en Mindful Life voor organisaties kan betekenen.

Incompany mindfulnesstrainingen van Mindful Life

Mindful Life biedt de volgende trainingen en workshops aan (ook mogelijk in het Engels):

Mindful Werken 'Stressreductie & Persoonlijke Effectiviteit'

In meerdere trainingssessies oefenen medewerkers om zich bewust te worden van (belemmerende) gedachten, emoties en automatische patronen. Ze leren stressvolle situaties sneller herkennen en oefenen hoe daar constructiever en gezonder mee om te gaan. Tijdens deze training wordt extra aandacht besteed aan werkgerelateerde situaties, de werk-privé balans en het omgaan met de hectische werkomgeving en informatie overload.

Na afloop van de training zijn medewerkers in staat om met meer rust en overzicht hun werk te doen, prioriteiten te stellen, grenzen te herkennen en bewaken en tijdens en na het werk tot rust te komen. Tijdens deze training staan bewustwording, stressreductie en gedragsverandering centraal.

Voor wie?
Medewerkers die hun persoonlijke effectiviteit en veerkracht willen vergroten en met aandacht willen leven en werken. De training is ook bedoeld voor medewerkers die moeite hebben met de hoge werkdruk en alledaagse hectiek en daardoor stressklachten ervaren.

Praktische details
Aantal contacturen: 20
Aantal zelfstudie-, oefenuren: 25 (ca. 3,5 uur p/wk)

Training 'Mindful werken in het Onderwijs'

Deze training richt zich specifiek op de onderwijspraktijk: grote gevarieerde klassen, administratieve druk, contact met ouders... Docenten krijgen inzicht in de stress- en werkdrukverhogende factoren op school en de eigen rol daarin en maken zich vaardigheden eigen hoe beter met deze omstandigheden om te gaan. De docenten (én andere medewerkers in het onderwijs) kunnen zo beter het overzicht en de rust bewaren en hun persoonlijke effectiviteit en de werk-privé balans verbeteren. Dit komt de duurzame inzetbaarheid en werkplezier van de docenten en de onderwijskwaliteit aan scholieren ten goede. Zie ook 'Mindful werken in het Onderwijs'.

Praktische details
Aantal contacturen: 20
Aantal zelfstudie-, oefenuren: 25 (ca. 3,5 uur p/wk)

Kennismakingsworkshop Mindfulness op het werk

In een 2 uur durende interactieve workshop wordt uitleg gegeven over de uitgangspunten van mindfulness, doen we een aantal bewustwordings- en aandachtoefeningen en krijgen de deelnemers een paar praktische tips en oefeningen voor op hun werk mee naar huis.

Deze workshop kan ook aangeboden worden tijdens studiedagen, vitaliteitsweken of heisessies.
- Aantal deelnemers: bij voorkeur 6-12 deelnemers
- Kosten*: € 425,- per workshop

Time management en mindfulness 'Even stilstaan & weer doorgaan'

In een workshop of training leren deelnemers hoe ze slimmer en met meer rust en overzicht hun werk kunnen doen. Hoe organiseer je je werk en werkplek? Email? Hoe kan je je beter focussen en beter tot rust komen voor, tijdens en na je werk? Deze combinatie zorgt voor een andere mindset én praktische tools voor op het werk. 

De eerstvolgende workshop staat gepland op maandag 14 mei (10.00-14.00 uur) in Amersfoort.

In samenwerking met Inzicht in orde.

Maatwerk trainingen

Trainingen kunnen aangepast worden aan specifieke organisatorische situaties en doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan: informatiesessies burn-out, mindful samenwerken (teams), slimmer werken en doelgroepen als vrijwilligers, verpleegkundigen en buschauffeurs.

Mindfulness onderhoud

Onderhoudssessies helpen deelnemers om hun mindfulnessvaardigheden op te frissen en te verdiepen en nóg beter te integreren in hun dagelijks leven, maandelijks of per kwartaal. 

Praktische trainingen over alledaagse situaties en mindset

Alle  trainingen en workshops zijn gebaseerd op de MBSR-training en gericht op bewustwording, stressreductie en gedragsverandering en haken in op de alledaagse praktijk binnen uw organisatie. De training bestaat uit 6 à 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 à 3 uur (afhankelijk van budget en organisatiedoelen). Tussentijds oefenen de deelnemers thuis en op het werk met aandachtoefeningen (ahv audio) en bewustwordingsopdrachten. 

Voorafgaand aan de training vinden individuele intake-gesprekken plaats om per werknemer de specifieke leerdoelen en verwachtingen te bespreken en te bepalen of de training hierbij aansluit. 

- Aantal deelnemers: 6-12 deelnemers

- Kosten op aanvraag.

* Kosten zijn incl. voorbereiding en excl. BTW en reiskosten. Alle trainingen en workshops vinden in-company plaats en kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels worden aangeboden.​

Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

Neem contact op met 
Francien Post voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek
Tel. 06 40 34 14 93

'Even stilstaan
& weer doorgaan'

Met meer rust
slimmer werken door
time management
& mindfulness!

Download hier de gratis brochure

'Mindfulness bespaart werkgever €7.500 aan verzuimkosten'

Contact

Wil je meer weten over de in-company mindfulnesstrainingen van Mindful Life? Neem dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Francien Post, gecertificeerd MBSR mindfulnesstrainer categorie 1 en lid van de beroepsvereniging VMBN: Tel. 06 40 34 14 93

Bronnen: www.rijksoverheid.nl (21-12-2013), ArboNed (2016), www.vmbn.nl, CBS/TNO (2014)