Mindfulness op het werk – Stressreductie & Persoonlijke Effectiviteit

Mindfulness op het werk

Verzuim door werkstress en psychische klachten is hoog. Vaak door hoge werkdruk, maar ook door een verstoorde werk-privé balans door de hybride werkvormen en informatietechnologie die werkprocessen versnelt. Verzuim is te voorkomen, door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. 

Mindfulness (= aandacht training, bewust leven & werken) is één van de benaderingen die werknemers helpt meer kalmte, overzicht en werkplezier te ervaren en uitval kan voorkomen. Reden voor veel organisaties om deze trainingen in het kader van vitaliteit en persoonlijke effectiviteit voor haar medewerkers mogelijk te maken.

Succesvolle voorbeelden daling verzuimdagen
Onderzoeken zijn veelbelovend. Meerdere organisaties zagen het aantal verzuimdagen door werkstress jaarlijks met gemiddeld 25%  dalen (na meerdere jaren MBSR-trainingen mogelijk te maken voor medewerkers).

Bronnen: Lancashire Care NHS (2014), Mental Health Foundation (2015) en Institute for Employment Studies (2016). Resultaten zijn gebaseerd op 8-weekse in-company MBSR mindfulnesstrainingen.

>> Lees meer bij 'Mindfulness in Onderzoek & Media'.

De mindfulness trainingen en workshops van Mindful Life vergroten
je (zelf)bewustzijn, zelfsturing en veerkracht.
Je ontwikkelt stap-voor-stap vaardigheden die
je dagelijks leven en werk lichter en overzichtelijker kunnen maken.

Aanbod trainingen en workshops Mindful Life

Mindful Life biedt de volgende trainingen en workshops aan >>ook mogelijk in het Engels en online!:

Training
'Mindful werken'

Veerkracht en persoonlijke effectiviteit

8 bijeenkomsten online of op locatie, individueel of in een groep.
In deze training staat het omgaan met werkdruk, stress triggers, persoonlijke reactiepatronen, stressreductie, communicatie en werk-privé-balans centraal.
Lees meer...

Workshop
'Mindfulness op het werk'

Kennismaken met mindfulness

Workshop van 1,5 uur waarin na uitleg over mindfulness en de effecten van mindfulness, deelnemers meerdere oefeningen die ze direct kunnen toepassen in hun dagelijks leven en werk.
Lees meer...

Mindfulness op congressen

Toepassingen van mindfulness

Mindful Life verzorgt ook lezingen op congressen over de verschillende toepassingen van mindfulness binnen organisaties, onderwijs, etc.

 Neem contact op voor de mogelijkheden...

Mindful Werken 'Veerkracht & Persoonlijke Effectiviteit'
  - groepstraining of individuele coaching -

In meerdere trainingssessies ontwikkelt de medewerker zelfinzicht door bewust te worden van (belemmerende) gedachten, emoties en automatische reactiepatronen in uitdagende situaties. Hij/zij leert stressvolle situaties sneller herkennen en oefent hoe daar constructiever en gezonder mee om te gaan. Tijdens deze training wordt aandacht besteed aan werk- én privégerelateerde  situaties, de werk-privé balans en het omgaan met de hectische werkomgeving. 

Effecten van de training (na 8 sessies en actieve deelname), in onderzoeken bevestigd:

  • Beter omgaan met werkdruk, stress en piekeren
  • Beter kunnen focussen, minder laten afleiden
  • Betere zelfsturing en keuzes kunnen maken
  • Meer rust en overzicht in lastige of onverwachtse situaties
  • Meer afstand kunnen nemen van het werk
  • Beter tot rust kunnen komen, tijdens en na het werk.

Dit vergroot de duurzame inzetbaarheid en onderlinge samenwerking van de medewerkers én de kwaliteit van de dienstverlening. Na afloop van de training zijn medewerkers in staat om met meer rust en overzicht hun werk te doen, prioriteiten te stellen, grenzen te herkennen en bewaken en tijdens en na het werk tot rust te komen. Tijdens deze training staan bewustwording, stressreductie en gedragsverandering centraal.

Voor wie?
Medewerkers die hun persoonlijke effectiviteit en veerkracht willen vergroten en met aandacht willen leven en werken. De training is ook bedoeld voor medewerkers die moeite hebben met de hoge werkdruk en alledaagse hectiek en daardoor stressklachten ervaren.

Praktische details – leren door te doen!
In 8 trainingssessies uur trainen deelnemers hun aandacht en mindset. Tussendoor doen ze oefeningen en opdrachten thuis en/of op ‘t werk (dagelijks ca. 20-30 minuten), zodat ze duurzaam profijt hebben van de training.  75% bestaat uit basis mindfulness oefeningen en 25% uit werkgerelateerde opdrachten en oefeningen. Voorafgaand aan de training vindt een telefonisch voorgesprek plaats om de leerdoelen helder te krijgen en te bepalen hoe de training voor de deelnemer het meeste effect kan hebben.

GROEPS training
(8 bijeenkomsten à 1,5 uur)

Kosten per deelnemer (CRKBO BTW-vrij):
ONLINE: € 495,00
OP LOCATIE ORGANISATIE € 595,00

Min. 6 en max. 15 deelnemers
Aantal contacturen: 13,5
Aantal zelfstudie-, oefenuren: 25
(= ca. 3,5 uur p/wk).
Telef. voorgesprek: 30 min.
Telef. nazorggesprek na 1 maand.

INDIVIDUELE training
(8 bijeenkomsten à 1 uur)

Kosten (CRKBO BTW-vrij):
ONLINE: € 780,00 
OP LOCATIE IN AMERSFOORT € 895,00

Aantal contacturen: 9
Aantal zelfstudie-, oefenuren: 25
(= ca. 3,5 uur p/wk).
Telef. voorgesprek: 30 min.
Telef. nazorggesprek na 1 maand.

Training 'Mindful werken in het Onderwijs'

Deze training richt zich specifiek op de onderwijspraktijk: grote gevarieerde klassen, administratieve druk, contact met scholieren en hun ouders, piekperiodes, werk-privé balans... Docenten krijgen inzicht in de stress- en werkdrukverhogende factoren op school en de eigen rol daarin en maken zich vaardigheden eigen hoe beter met deze omstandigheden om te gaan. De docenten (én andere medewerkers in het onderwijs) kunnen zo beter het overzicht en de rust bewaren en hun persoonlijke effectiviteit en de werk-privé balans verbeteren. Dit komt de duurzame inzetbaarheid en werkplezier van de docenten en de onderwijskwaliteit aan scholieren ten goede. Zie voor meer details 'Mindful werken in het Onderwijs'.

Workshops Mindfulness op het werk

In een interactieve workshop wordt uitleg gegeven over de uitgangspunten en effecten van mindfulness, doen we een aantal bewustwordings- en aandachtoefeningen en doen de deelnemers een paar praktische oefeningen die se direct thuis en op het werk kunnen toepassen. De workshop is laagdrempelig en voor iedereen geschikt en er mag ook gelachen worden.

Deze workshop kan ook aangeboden worden tijdens studiedagen, vitaliteitsweken of heisessies.

Kosten: € 425,- per workshop (CRKBO-BTW vrijstelling)
Duur: 1,5 uur (op locatie of online)
Aantal deelnemers: bij voorkeur max. 30 deelnemers.

>> Er is veel mogelijk (bijvoorbeeld 4 workshops met aansluitende (mindfulness) thema's en toepassingen), informeer naar de mogelijkheden !!

Maatwerk trainingen

Trainingen kunnen aangepast worden aan specifieke organisatorische situaties en doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan: informatiesessies burn-out, mindful samenwerken (teams), Mindfulness Intensives van 2 dagen en doelgroepen als vrijwilligers, verpleegkundigen en mantelzorgers.

Alle  trainingen en workshops zijn gebaseerd op de MBSR-training en gericht op bewustwording, stressreductie en gedragsverandering en haken in op de alledaagse praktijk binnen uw organisatie. 

Mindfulness onderhoudsessies

Onderhoudssessies helpen deelnemers om hun mindfulnessvaardigheden op te frissen en te verdiepen en nóg beter te integreren in hun dagelijks leven en op hun werk, maandelijks of per kwartaal. 

* Alle trainingen en workshops kunnen in-company en online plaatsvinden en zowel in het Nederlands als in het Engels worden aangeboden.

Mindful Life is trots op de fijne samenwerking met...

Mindful Life is een
CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling

Wat is mindfulness? Bekijk de video en doe mee met een korte oefening!

In oktober 2016 gaf Mindful Life een mindfulnesstraining aan Amersfoortse ondernemers. Kijk hier voor een compilatie en uitleg over wat mindfulness en Mindful Life voor organisaties kan betekenen.

Contact

Wil je meer weten over de in-company mindfulnesstrainingen van Mindful Life? Neem dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Francien Post, gecertificeerd MBSR mindfulnesstrainer categorie 1 en lid van de beroepsvereniging VMBN: Tel. 06 40 34 14 93


Bronnen: www.rijksoverheid.nl (21-12-2013), ArboNed (2022), www.vmbn.nl, CBS/TNO (2014)