Mindfulness in het Onderwijs

Training 'Mindful werken in het Onderwijs'

Heb je veel plezier in lesgeven, maar voelt het ook vaak als een worsteling door de hoge werkdruk, grote gevarieerde klassen en contact met ouders? Mindfulness helpt om flexibeler en met meer rust en zelfvertrouwen om te gaan met de alledaagse onderwijshectiek.

Veel docenten en onderwijsmedewerkers ervaren voldoening door de bijdrage die ze kunnen leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren, het contact dat ze ervaren met de leerlingen en dat geen enkele dag hetzelfde is. Daarnaast hebben ze ook te maken met grote gevarieerde klassen, bemoeienissen van ouders, onderbezetting, eindeloze vergaderdagen, piek-periodes en (vaak) een verstoorde werk-privé balans. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om.

Mindfulness training (= aandacht training, bewust leven & werken) is bewezen effectief bij het omgaan met werkdruk, stress, uitdagende interacties met leerlingen en ouders en bij het bewaren van de werk-privé balans. Hierdoor ervaar je meer rust, zelfregie en plezier op je werk en daar zijn ook de leerlingen bij gebaat!

"Tussen elk oudergesprek in doe ik een korte check-in oefening. Zo ga ik het volgende gesprek meer open in en kan ik beter mijn aandacht erbij houden. Het verbaast me dat ik daardoor ook meer energie overhoud!"

"Ik kwam erachter dat ik nakijkwerk energievretend en intensief vind, omdat ik probeer conflicten en klachten van ouders en scholieren te vermijden. Sinds ik dat doorheb, is mijn houding relaxter bij het nakijken en maak ik me minder druk om een mogelijk conflict".

"Francien komt zelf uit het onderwijs, zij begrijpt hoe het hier werkt!"

"Ik heb vooral veel gehad aan de bewustwordingsopdrachten op school, confronterend hoe ik omga met hectiek en mensen die wat van mij willen... ik besef dat ik meer keuzevrijheid heb hoe ik reageer in deze situaties".  

Lees meer ervaringen van deelnemers...

Resultaten 'Mindful werken in het Onderwijs' (na 8 sessies), wetenschappelijk bevestigd:

  • Beter omgaan met werkdruk en stress
  • Afname van klachten (zoals piekeren, onrust of vermoeidheid)
  • Betere zelfsturing
  • Beter kunnen focussen, minder laten afleiden
  • Meer rust en overzicht in lastige of onverwachtse situaties
  • Beter lesklimaat in de klas
  • Beter tot rust kunnen komen, tijdens en na je werk.

Docenten ervaren hierdoor meer grip op hun werk en de klas en meer werkplezier. Dit heeft ook effect op de klas!

 Voor wie is 'Mindful werken in het Onderwijs' bestemd?

Voor scholen die hun docenten willen ondersteunen om bewuster en gezonder om te gaan met de onderwijshectiek en werkdruk. Vaak wordt de training aangeboden als optie binnen de academie gericht op 'Vitaliteit & Duurzame Inzetbaarheid' en 'Persoonlijke Effectiviteit'.

Welke docenten hebben profijt van de training 'Mindful werken in het Onderwijs'?

Medewerkers die hun persoonlijke effectiviteit en veerkracht willen vergroten en bewuster willen leven en werken. De training is ook bedoeld voor medewerkers die moeite hebben met de hoge werkdruk en alledaagse hectiek en daardoor stressklachten ervaren.

Praktische details 'Mindful werken in het Onderwijs' - bij jou op school of een locatie in de buurt

In 8 trainingssessies van 2 uur train je je aandacht en mindset. Tussendoor doe je oefeningen en opdrachten thuis en/of op school (dagelijks ca. 20-30 minuten), zodat je duurzaam profijt hebt van deze training. Voorafgaand aan de training vindt een telefonisch voorgesprek plaats om je leerdoelen helder te krijgen en te bepalen hoe de training voor jou het meeste effect kan hebben.

kosten per deelnemer € 500,- (BTW-vrij CRKBO certificering), dit beslaat:
-  
8 trainingssessies van 1,5 uur (= 12 uur)
-  25 zelfstudie-, oefenuren
-  telefonisch intakegesprek
-  werkboek en audio voor thuisopdrachten
-  deelnemers: min. 5 - max. 10
-  telefonisch nazorggesprek na 1 maand
-  evt. exclusief externe locatiekosten
.

Mindful Life is CRKBO geregistreerd