Waar ik het meest bang voor was gebeurde

Hoe je gedachten alles groter maken...

Het was in mijn eerste jaar als mindfulnesstrainer. Na de tweede sessie ontving ik van een deelnemer een e-mail met een lange lijst aan punten waarin ik volgens haar als trainer tekortschoot. Mijn hart bonkte in mijn keel, ik kreeg het warm en een suizend gevoel in mijn oren.
 
Mijn grootste angst werd waarheid: een ontevreden deelnemer! Hierdoor zou mijn geloofwaardigheid als mindfulnesstrainer in één keer teniet gedaan worden en heel Amersfoort en omgeving zou hiervan horen en dan was het met mij gedaan als mindfulnesstrainer! (Nu ik dit teruglees vind ik dit erg grappig, maar toentertijd kon ik helemaal meegaan in dit soort gedachten en mijn angst voor statusverlies).
 
Ik besloot niet direct te reageren. Ik las de e-mail nogmaals en voelde me opeens heel kalm en rustig worden. Ik beoordeelde welke punten over mij gingen en welke ik terecht vond en welke punten eerder over haar gingen. Over haar verwachtingen, aannames en frustraties.
 
Ik wilde haar eerst een reactie terugschrijven, dat voelde voor mij het veiligst als notoire conflictvermijder, maar besloot toch om de telefoon te pakken en met haar het gesprek aan te gaan. En ik kon rustig naar haar luisteren, gaf af en toe een toelichting op mijn werkwijze, maar kon het vooral bij haar laten. Het werd zowaar een plezierig gesprek. Zij gaf ook aan blij te zijn met mijn reactie. We besloten de samenwerking te beëindigen en ik heb het trainingsgeld naar haar teruggestort.

Uiteindelijk heeft dit 'horror scenario' mij alleen maar goed gedaan: het heeft mijn zelfvertrouwen als mindfulnesstrainer en ondernemer zeker sterker gemaakt.

Waarom dit voorbeeld? Dit voorbeeld is voor mij treffend, omdat ik mij voor dit voorval niks ergers kon voorstellen dan een ontevreden deelnemer. Gedachten in het rijtje van ‘Ik ben niet goed genoeg’ en ‘Ik val door de mand’

En dit zijn krachtige gedachten, die verzanden in doemscenario’s en ons in mineurstemming kunnen brengen.

Mindfulnesstraining maakt je zelfbewust van deze gedachtenpatronen en leert je deze gedachtenspinsels te doorbreken door een innerlijk ‘STOP’ en een korte adempauze. De gedachten tegenhouden kan je niet, je kan wel je aandacht weer bewust op iets anders richten. En dan is het vooral behulpzaam dit mild en accepterend te doen: dit is hoe het is om Homo sapiens sapiens (een wetend en 'denkend' mens) te zijn 😊

Ken jij mensen die moeite hebben om los te komen van dwingende gedachten en geïnteresseerd kunnen zijn in een mindfulnesstraining?
  >> Wijs ze dan op één van de gratis Kennismakingsworkshops Mindfulness in Amersfoort.

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden mindfulnesstrainingen en workshops. Kijk op zorgwijzer.nl.