Omgaan met Examenstress

Examenstress is nuttig en gezond: Het helpt je focussen, prioriteiten stellen en doelgericht te werk te gaan. Je zit dan helemaal in de flow. Te veel examenstress of langdurige examenstress kan echter het tegenovergestelde effect hebben… Je aandacht wordt snel afgeleid, je verliest het overzicht, je voelt je onrustig en opgejaagd, je slaapt slecht en laat je meeslepen door negatieve gedachten en gevoelens. Herken je dit? Dan is de training ‘Omgaan met examenstress’ iets voor jou!

De aandachttraining ‘Omgaan met Examenstress’ wordt aangeboden op middelbare scholen in Amersfoort eo. In 4 à 5 oefenbijeenkomsten leren eindexamenscholieren beter omgaan met de spanning, negatieve gedachten en gevoelens rond de eindexamens. Onderzoek toont aan dat aandachttraining (mindfulness) bij volwassenen én jongeren effectief is bij vermindering van stress, piekeren en angst en vergroting van de concentratie en het zelfvertrouwen.​

“Leerlingen zijn positief over de training en merken dat zij spannende situaties beter aan kunnen en zo meer ontspannen naar het eindexamen gaan.”

~ Ad Zoet, afdelingscoördinator 4-6 VWO Corderius College Amersfoort

Wat leer je tijdens deze training?

In de aandachttraining ‘Omgaan met Examenstress’ leer je…

  • herkennen hoe examenstress bij jou werkt: in je lichaam (zweethanden, buikpijn, hoofdpijn…) en in je hoofd (negatieve gedachten en denkpatronen) en in je gedrag (vb. uitstelgedrag), incl. theoretische onderbouwing
  • je negatieve denkpatronen en gevoelens te herkennen en meer van een afstand te bekijken in plaats van je er door te laten meeslepen
  • beter omgaan met uitstelgedrag, druk en drukte
  • hoe je kan ontspannen middenin een spannende, lastige situatie en daardoor meer rust ervaart
  • wat je praktisch kan doen om je voor, tijdens en na het examen rustiger te voelen en je beter te concentreren.

Examenstress: een hoofd vol gedachten​

​Goed voorbereid maar laat je je toch te veel meeslepen door stress en faalangst? Heb je moeite met slapen en pieker je continu over de afloop van het examen? Examenstress kan verhinderen dat je optimaal tot je recht komt tijdens de examens.

Examenvrees hangt samen met gedachten en denkpatronen die een angstig gevoel veroorzaken. Dit gepieker gaat meestal over…

  • het examen (‘veel te moeilijk', 'veel te weinig tijd')
  • over jezelf ('ik kan het niet', 'ik krijg een black-out’, 'ik haal het nooit')
  • over de gevolgen van zakken ('het hele jaar is mislukt', 'm'n ouders worden boos').
mind full bij examenstress: een hoofd vol (negatieve) gedachten of mindful: met aandacht voor hoe het nu écht is

De training ‘Omgaan met examenstress’ is opgebouwd uit diverse methoden, waaronder Cognitieve Gedragstherapie, mindfulness en Positieve Psychologie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze methoden leiden tot vermindering van stress, piekeren en angst en vergroting van de concentratie en het zelfvertrouwen.

Kortom: Het examen blijft hetzelfde, maar je leert er anders tegenaan kijken en er anders mee omgaan.

De training is laagdrempelig en voor iedereen geschikt.

Oefenen en actieve bijdrage helpt!

De training bestaat uit aandacht-, concentratie- en ontspanningsoefeningen en schrijf- en bewustwordingsopdrachten. Dit doe je thuis en op school, gemiddeld 10-20 minuten per dag. Daarnaast wissel je ervaringen en tips met elkaar uit.  Een actieve bijdrage en oefenen is nodig om effect te gaan merken en vertrouwd te worden met de oefeningen: oefenen – herhalen – reflecteren – oefenen, etc. 

De training heeft een stap-voor-stap opbouw, zorg dat je alle oefensessies kan volgen!

De gratis ‘VGZ Mindfulness App’ ondersteunt in de thuisoefeningen.

De trainer

Als docent, studentbegeleider en mentor aan de Hogeschool van Amsterdam, heeft Francien Post ruim 12 jaar ervaring met het werken​ met (groepen) jongeren (17-25 jaar). Zij is lid van de beroepsvereniging VMBN.

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw school en eindexamenscholieren?
Neem dan contact op met Francien Post voor een vrijblijvende afspraak. 

Praktische informatie

Bijeenkomsten

De training bestaat uit 4 à 5 bijeenkomsten van circa 1,5 uur. De oefensessies vinden plaats op school, op een plek waar de scholieren ongestoord kunnen oefenen.

Deelnemers​

De training is bestemd voor scholieren die in hun eindexamenjaar zitten (16-20 jaar, mavo/ havo/ vwo/ gymnasium). De training wordt gegeven aan 5 tot 12 deelnemers.​

Kosten

Kosten op aanvraag. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreek ik graag de mogelijkheden.


(mede) door mindfulness geslaagd voor eindexamen

​Bronnen:
Studentenpsychologen, Universiteit Leiden, 2014
3C voor Onderwijs, 2014


Met meer rust en
zelfvertrouwen het
eindexamen in!

mindfulness bij examenstress: scholieren in examentijd

Ervaringen van deelnemers (Corderius College en Farel College Amersfoort, 5 HAVO en 6 VWO):

"Fijn om met elkaar gedachten en gevoelens uit te wisselen en even tot rust te komen."

"Ik kan mijn gedachten nu beter overzien, er even bij stilstaan, zodat ik mijn 'spanning' beter kan accepteren."

"Ik kon steeds sneller herkennen als ik stress aan het opbouwen was. Het hielp om dan even mijn adem te volgen, dan werd ik weer rustig en was de paniek meer naar de achtergrond. Dank je wel Francien!"

"Ik vond de rust fijn tijdens de training en een veilig gevoel in de groep."​

"De training geeft een beter beeld van wat er op bepaalde momenten met je gebeurt en hoe je ermee om kan gaan. En ook dat ik niet de enige ben met zulk soort problemen."

“Hartelijk dank voor de examenstress-trainingen, ik heb er erg veel van geleerd en vond het een fijne manier om mij zo voor te bereiden op de examens.”