5 mindfulness tips & oefeningen voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. De kans is groot dat je plannen hebt gemaakt, met je partner, gezin, familie en/of vrienden. Kijk je ernaar uit of zie je er tegen op? Hoe kan mindfulness je helpen om van deze dagen te genieten, bij jezelf te blijven en je niet mee te laten slepen door de drukte en verwachtingen van jezelf en die van anderen? 
Hierbij vijf tips en oefeningen:
 

1.  Aanloop naar de feestdagen

Merk je al ruim voordat de feestdagen beginnen spanning en onrust in je lijf? Dan kan het helpen hier even bij stil te staan. Neem 3 minuten de tijd om bij dit gevoel te blijven en te onderzoeken wat je zoal ervaart. Welke gedachten komen bij je op (vb. ‘Al die drukte. Ik wil rust!’ of ‘Straks mislukt de soufflé, en dan…’)? Welke gevoelens merk je op (vb. onrust, zelfmedelijden, weerzin of machteloosheid)? Wat ervaar je zoal in je lijf (vb. druk op de borst, fronzend gezicht, knoop in je buik)? En laat het toe zonder het te veroordelen, met milde begripvolle aandacht. Liefdevol erkennen van je gevoel geeft vaak meer lucht en ruimte dan het wegduwen ervan.

Kijk je juist uit naar de feestdagen? Ook dan kan je daar even bij stil staan: opmerken wat je ervaart bij dit prettige vooruitzicht. Bijvoorbeeld gevoelens van lichtheid en opwinding, lichamelijke sensaties als een lichte glimlach op je gezicht en ontspannen schouders en gedachten als ‘Wat fijn dat we dan weer tijd voor elkaar hebben’.

2.  Doe iets met je volle aandacht

Het mooie van mindfulness is dat je op elk moment kan besluiten er weer met je aandacht bij te blijven en je open te stellen voor de ervaringen van dat moment. Herinner jezelf ook tijdens deze feestdagen regelmatig om er weer echt even bij te zijn en te ‘weten wat je doet terwijl je het doet’. De tafel dekken voor het kerstdiner, de wijn uitkiezen, de hapjes klaarmaken, de openhaard aandoen en aanhouden… Doe het met je volle aandacht en telkens als je merkt dat je bent afgedwaald, meegenomen door gedachten, breng je de aandacht weer terug naar datgene waarmee je bezig bent. Zo kan je meer rust en ontspanning ervaren.

3.  Luisteren en echt samen zijn

De feestdagen vieren we vaak samen met andere mensen. Daar kan je van genieten of daar kan je juist veel druk en stress door ervaren. Het biedt in ieder geval de gelegenheid om echt met iemand samen te kunnen zíjn, door bijvoorbeeld weer te besluiten met aandacht te luisteren. Neem je regelmatig voor om open vragen te stellen en te luisteren zonder te oordelen of advies te geven. Hiermee geef je de ander ook de gelegenheid te zijn en te delen zoals hij/zij is. En vooral bij die mensen waarbij je soms het gevoel hebt dat je een mindere klik hebt. Erik van Zuydam benoemt dat mooi in het volgende gedichtje:

Het zijn niet de mensen in je omgeving
die je verhinderen om waarachtig jezelf te zijn.
Het zijn je gedachten over die mensen,
die dat verhinderen.

– Erik van Zuydam –

4.  Mindful Eten

Tijdens de feestdagen wordt ons dagelijks ritme op verschillende manieren ontregeld en de eetmomenten zijn bij uitstek een voorbeeld hiervan. Je eet andere dingen (meestal zoeter en vetter), op andere momenten en meestal meer dan je gewend bent (kerststol bij de koffie en 3 gangen in plaats van een maaltijd met een toetje). Mindful eten kan je helpen om hier bewuster mee om te gaan en op te merken wanneer het voor jou genoeg is terwijl de rest misschien nog een extra rondje doet.

Eet iets langzamer en kauw ook iets langer dan je gewend bent, hierdoor krijg je eerder een verzadigd gevoel. Wees je bewust van de smaak en van de verschillende texturen en geluiden in je mond. Bij alles wat je gedurende de dag wordt aangeboden; check-in en merk op of je er écht trek in hebt of dat je liever een volgende ronde afwacht. Door hier bewust mee om te gaan kan je ook beter opmerken wanneer je ‘sociaal’ eet of wanneer je eet omdat je er echt trek in hebt.

5.  Gun jezelf een time-out

Ook tijdens deze drukke dagen kan je de stilte opzoeken. Gun jezelf af en toe een time-out om je terug te trekken en even alleen met jezelf te zijn. Dat kan zijn op het toilet, op de slaapkamer of op een andere plek waar het rustig is (bijvoorbeeld in de tuin). Tien minuten zou mooi zijn om weer tot rust te komen en contact te maken met hoe het op dat moment met je is en de stilte van de adem te ervaren. Wees creatief, er zijn altijd gelegenheden te vinden, waar je ook bent. De vraag is: gun je het jezelf dan ook…?
 
Door bovenstaande tips zo goed als je kunt toe te passen, met vriendelijke aandacht en mildheid voor dat wat lukt én niet lukt, kan je de feestdagen meer ontspannen en met meer plezier beleven.

Ik wens je hele fijne feestdagen toe en een mindful en gezond 2016!