Huis, tuin & keuken mindfulness

Huis, tuin & keuken mindfulness

Hoe creëer je mindful momenten in je dagelijks leven?

Tijdens de 8-weekse mindfulnesstraining oefen je intensief om je steeds meer bewust te worden van je ervaringen in het huidige moment, met een open milde houding. Bewust van wat je doet, wat je denkt, wat je voelt. Bewust van wat er om je heen gebeurt. Automatische patronen worden steeds meer opgemerkt, losgeweekt en maken plaats voor andere, meer heilzame gewoontes.

Na afloop van de 8-weekse begint de grootste uitdaging: hoe ga je deze inzichten en vaardigheden onderhouden zonder het kader van de training? Hoe geef je het een plek in jouw dagelijks leven?Hieronder een paar huis, tuin & keuken mindfulness tips, die je kunnen helpen bij het (blijven) creëren van mindful momenten in je dagelijks leven. De thema’s die ik hierbij gebruik zijn: Thuis, Werk & Vrije Tijd.

Thuis

Wakker worden: 3 minuten check-inMaak er een gewoonte van om bij het wakker worden een korte check-in te doen. Maak contact met je lichaam en merk op hoe het is (houding, zwaartekracht, gespannen, ontspannen, warm, stijf…?). Hoe voel je je (energiek, loom, onrustig, vaag…)? Welke gedachten neem je waar (oordelen, plannen maken, fantaseren…?). Maak er ruimte voor en erken dat deze ervaringen er zijn.Zo stem je even met jezelf af, voordat de dag begint. Net als de muziekinstrumenten van een groot orkest, voordat het concert begint.Dagelijkse routinehandelingen – weten wat je doet, terwijl je het doetDagelijks voeren we tientallen routinematige handelingen uit: douchen, ontbijt klaarmaken, boodschappen doen, stofzuigen, koffie zetten… Probeer zoveel mogelijk je volle aandacht bij deze handelingen te houden. Observeer je lichaam en andere ervaringen, terwijl je het doet. Let op neigingen om het snel en efficiënt te willen doen of met het verlangen dat het al gedaan is. Het kan helpen om iets te vertragen en met een open nieuwsgierige blik op te merken wat je doet, terwijl je het doet.Maak van meditatie een vaste gewoonteAls het mogelijk is, geef (korte) meditaties een vaste plek in je dagelijks programma. Bijvoorbeeld even zitten met jezelf en in-checken (10 à 15 minuten): ’s ochtends op de rand van je bed, ‘s middags bij thuiskomst (of nog even in de auto), ’s avonds op de rand van je bed voor het slapen gaan. Werk je thuis? Doen je kinderen nog slaapjes overdag? Plan dan ook tijd voor jezelf in.

Werk

Water – toilet – water – …Wat kan je helpen om er gedurende je (werk)dag zoveel mogelijk bewust bij te zijn? Ankers van aandacht! Een mooi – en gezond – aandachtanker kan water zijn:Drink bij je eerste kop koffie of thee in de ochtend een groot glas water (ankermoment 1). Observeer hoe je het glas pakt, de kraan opendraait, het glas vult en leegdrinkt. Na enige tijd moet je naar het toilet (ankermoment 2). Doe ook dat bewust, hoe je opstaat, loopt naar het toilet, de deur opent, merkt dat je alleen bent, etc. Dit kan je combineren met een korte check-in. Daar vul je opnieuw het glas water (ankermoment 3). Etc.Deze bewuste aandachtmomenten verspreid over de dag kunnen je helpen om er vaker bewust bij te zijn. Zo laat je je minder leiden door automatische patronen en reacties, kan je beter je grenzen bewaken en kan je bewuster je houding en gedrag bepalen.Overleg en vergaderingenErvaar je regelmatig irritatie tijdens overleg of vergaderingen op je werk? De volgende mindfulness stappen kunnen je hierbij behulpzaam zijn:

  • Voor de vergadering: neem een korte adempauze om de overgang te maken van de taak waar je mee bezig bent naar de vergadering die zo begint. Wees je bewust van je fysieke sensaties, gedachten en gevoelens. Welke aannames heb je over deze vergadering? Hoe ben je normaalgesproken geneigd deze vergadering in te stappen? Kijk eens of je jezelf kan toestaan om met een open, ontspannen houding de vergadering binnen te stappen.
  • Tijdens de vergadering: blijf jezelf en de anderen tijdens de vergadering observeren. Merk je gevoelens van irritatie op, gedachten en neiging om te reageren als iemand wat zegt? Je kan besluiten om (nog) niet te reageren en écht te luisteren naar de ander. Te letten op de lichaamstaal en tone of voice. Vanuit die opmerkzaamheid kan je besluiten om te reageren en deel te nemen aan het gesprek, met een vriendelijke respectvolle houding.

Vrije Tijd

Ruimte maken voor energiegeversWaar krijg jij energie van? Waar haal jij voldoening uit en waarmee kan jij je lichaam en geest verwennen?Tijdens de 8-weekse mindfulnesstraining hebben we gekeken naar jouw dagelijkse energienemers en energiegevers. In tijden van stress moeten de energiegevers het vaak ontgelden. Stug doorwerken en niet opgeven krijgen dan vaak de overhand. Is dit hoe jij wilt leven? NU en niet later, straks als…?Stop even met lezen en neem 5 minuten de tijd om jouw energiegevers op te schrijven. Dit kan van alles zijn: goed boek lezen, massage, wandelen, avondje de kroeg in met een goede vriend, een concert bezoeken, iets lekkers bij de koffie, een vaas met bloemen op je bureau… Pak je agenda en plan voor de komende 4 weken bewust tijd in om jezelf een paar (extra) energiegevers te gunnen.Tijd voor ‘niets doen’Volgens Jon Kabat-Zinn is ‘Een diepgaande daad van liefde, gaan zitten en rustig even samen zijn met jezelf’. Even geen afleiding, even jezelf toestaan niets te hoeven doen en je met een milde blik openstellen voor al jouw ervaringen. Zo krijg je zicht op de onderliggende reactiepatronen van de denkgeest, om voorkeur te hebben, of weerstand, of afgedwaald te zijn. Zo kan je ruimte maken voor jouw mens-zijn, met alles erop en eraan. Gaandeweg ontwikkelen mildheid, inzicht en wijsheid zich, waardoor je in je dagelijks leven meer kalmte en keuzevrijheid zal ervaren.Plan regelmatig tijd in voor ‘niets doen’ of voor een langere meditatie (vb. de bodyscan). 

TIPS?

Heb jij nog tips die goed voor jou werken om mindfulness in jouw dagelijks leven levend te houden? Laat het mij weten! Daar kunnen andere (oud)deelnemers ook weer van profiteren. Je kan ze mailen naar: info@mindfullife.nl. Bedankt!