Just Breathe, is het echt zo simpel?

Hij had een mok en T-shirt gekocht, met een mediterende kikker erop. 'Just Breathe' stond erbij.  Een opdruk waar hij erg vrolijk van werd en die hem kan blijven herinneren regelmatig een adempauze te nemen. "Als ik met mijn vrouw naar het tuincentrum ga, wil zij overal neuzen, maar wil ik gewoon door en voel ik ongeduld opkomen. Dan doe ik een adempauze en de ergernis is dan een stuk minder of weg. Een stoplicht, een open brug... ik pas een adempauze toe en het wachten is gelijk wat plezieriger."Voor hem was de adempauze (het aandachtig volgen van de adem) de belangrijkste winst uit de 8-weekse mindfulnesstraining. Het zat al aardig in zijn systeem en zijn omgeving begon ook al te merken dat hij geduldiger was en dingen makkelijker kon loslaten. Iedereen blij...

Voor mij erg herkenbaar. Het kan me nog steeds verbazen hoe vaak ik merk dat ik oppervlakkig begin te ademen, als...
... ik de was ophang
... iemand mij niet gelijk begrijpt
... ik iemand op straat tegenkom die ik een beetje spannend vind
... ik muziek bij de buren hoor terwijl ik in de tuin aan het relaxen ben
... ik twijfel over een nieuwsbrief die ik aan het schrijven ben 😉

Het opmerken, herkennen en erkennen en dan bewust de aandacht verleggen naar de adem, kan al direct de greep van de gedachte of het gevoel verlichten.

We weten natuurlijk allemaal dat dit niet altijd zo eenvoudig is: automatische reacties bij woede, teleurstelling en ongeduld zijn krachtig en soms lastig te transformeren naar begrip, kalmte en acceptatie. Volgens Thich Nhat Hanh* (de onlangs overleden Vietnamese boeddhistische monnik, schrijver en vredesactivist) is de eerste belangrijke stap - voordat je iets zegt of doet - aandachtig ademen. Je stopt en keert terug tot jezelf. "Er is maar één bewuste in- en uitademing nodig om weer in contact te zijn met jezelf en alles om je heen, en drie in- en uitademingen om dat contact in stand te houden". Zo neem je verantwoordelijkheid voor je gevoelens en voorkom je dat je de ander, de bron van je frustratie, onnodig kwetst.

* Bron: 'Omarm je woede', Thich Nhat Hanh, Asoka 2003

"Daarna is het belangrijk goed voor je woede, ongeduld, etc. te zorgen. Dat doe je door niet-oordelende compassievolle aandacht te geven aan je woede, frustratie (jezelf of de ander hierom veroordelen helpt niet. Boos en gefrustreerd zijn is al lastig genoeg). 

Dit kan je zittend doen of lopend, als dat beter voelt."

Na een minuut of tien, twintig kan je dan opeens de ware aard ervan zien. Bijvoorbeeld beseffen dat je een onjuiste waarneming hebt gedaan, een aanname of een onuitgesproken verwachting naar de ander." 

Wil jij ook dat de adempauze (weer) meer in je systeem gaat zitten? Boosheid, ongeduld en frustratie sneller kunnen transformeren naar kalmte en acceptatie?

Volg dan de Mindfulness Verdiepingstraining

(vervolg op de 8-weekse MBSR Mindfulnesstraining)